Många konstnärer i Skåne använder diabas som skulpturmaterial, då det finns mycket gott om materialet i området. Diabas Kristianstad är ett mycket starkt material som har en slipad mjukhet och lämpar sig därför mycket bra för skulptering. I Olofström håller en diabaspark långsamt på att växa fram, som är en utställning av konstnärsalster placerad centralt i staden. Som några av de mest kända konstverken kan nämnas konstnärsalstret ”Stenhuggaren” som skapades av J Bartdoff år 1988, som ett minnesmärke över Rasmus Claussen i materialet diabas Kristianstad.
Detta konstverk placerades ut offentligt utomhus i kommunen på Tyggårdsg 3. Ett annat konstverk som kan nämnas, tillverkat även det i diabas Kristianstad heter ”Stenskulptur” av Johannes Michler år 1987 och är placerat på busstorget, Döbelnsgatan/Kapellgatan som ligger i Kristianstad.
Bänkskivor i form av diabas Kristianstad
En bänkskiva i diabas Kristianstad är mycket hållbar, vacker och funktionell. Den gör köket vackert och användbart, samtidigt som man får en slitstark arbetsyta som håller i många år. Materialet är även miljövänligt, både ur tillverknings- och användningssynpunkt och innehåller inga konstgjorda kemikalier som kan falla ut i maten som man tillagar.
Det mest beständiga materialet bland natursten är granit och diabas, även kallad för svart granit. Båda dessa naturstenar är beständiga emot syror och sura livsmedel, vilka kan förekomma i köket då man lagar mat. Materialet tål även mycket höga temperaturer, varför man kan ställa en het kastrull på en bänkskiva av granit eller diabas utan att åsamka skada.
Vid tillverkningen av en bänkskiva i granit eller diabas bör denna ställas på ett korkunderlägg när den tas ut ur ugnen för att eliminera risken för att naturstenen spricker när den är som hetast.